Terug

Recensies

Lees Autobiorama van Peter Pontiac, de enige echte undergroundtekenaar van Nederland

Peter Pontiac (1951-2015) is eigenlijk de enige echte underground-tekenaar die Nederland heeft gekend. Autobiorama is een verzameling van alle strips waar hij zelf in voorkomt, uitgegeven door Concerto Books. Het is hapsnap biografisch werk (in de beste zin des woords), zonder lange narratieven dus,…

Een terugblik op verdwenen klein geluk en ongeluk

Een agressieve man meent dat een andere cafébezoeker hem heeft beledigd en wil er op los slaan. Omstanders proberen de zaak te sussen. Het beoogde slachtoffer verlaat het café, waarop de ontstane ruzie zich naar buiten verplaatst. Daar lijkt de zaak opgelost te worden, maar een volgende onbenullighe…

Voorwaarts: utopie in de praktijk

Op het platteland een leefgemeenschap opzetten, die binnen een paar jaar zelfvoorzienend moet zijn, vegetarisch het liefst, vrijheidslievend en anarchistisch geïnspireerd. Kunnen we dan als groep een andere samenlevingsvorm creëren? Roldoorbrekend, los van de traditionele man-vrouwrelaties? Zouden w…

Op de achterbank

Een taxirit van het vliegveld naar je hotel, waar ook ter wereld, is overal hetzelfde, denk je. Niet een belevenis die in je gedachten blijft hangen, zou je zeggen. Taxi!, het nieuwe stripalbum van Aimée de Jongh, laat zien dat het tegendeel waar is. Geen rit is hetzelfde. In Los Angeles, Parijs, Ja…

De geprogrammeerde reiziger

Bij het betreden van Noord-Koreaans grondgebied raak je je onafhankelijkheidsbesef kwijt, schrijft Michael Palin in zijn Noord-Korea Dagboek. In het land van Kim Jong-un heb je als reiziger het gevoel dat er voortdurend op je gelet wordt, dat al je handelen wordt geregistreerd en iedere voetstap gec…

Furore: veredelde locatieporno

Er zijn mensen die bij een nieuw nummer van het tijdschrift Furore de schouders ophalen. Anderen, en ik behoor daartoe, kunnen zich al verkneukelen bij de aankondiging van het verschijnen. Het klinkt misschien overdreven, maar een nieuwe Furore is een bijzondere gebeurtenis. Immers, Furore stelt vra…

Nederlandse verslagen uit rood Rusland

Oktober 1917, de Russische Revolutie. Twijfel en angst overheersen bij Nederlandse families die in Rusland wonen en werken. Kunnen ze blijven nu de maatschappelijke situatie zo onzeker wordt, of moeten ze terugkeren naar het veilige Nederland? Blijven kan immers betekenen gearresteerd te worden door…

Revolutiejaar 1968: een journalistieke wereldreis

De revolutie was bijna een feit. Zo leek het althans in Parijs in mei 1968. Met massaal studentenverzet, een algemene staking en een president die met de handen in het haar zat, kon immers een algemene maatschappelijke omwenteling niet ver meer zijn. ‘Onder het plaveisel ligt het strand,’ was in de …

Mata-Hari-mythes doorgeprikt

Voegt een nieuwe biografie nog iets toe aan de geschiedenis van het Friese meisje dat als de oosterse danseres Mata-Hari triomfen zou vieren, maar in 1917 op verdenking van spionage werd geëxecuteerd? Het verhaal van Margaretha Geertruida Zelle alias Mata-Hari is immers in talloze biografieën al vas…

Een toegankelijke leidraad voor iedereen die in opstand wil komen

Stel je maakt je vreselijk kwaad over onrecht of over misstanden, wat doe je dan? Je kunt natuurlijk je woede afreageren door bij de veroorzaker een steen door het raam te gooien of je hele servies kapot te smijten. Daar koel je weliswaar van af maar het neemt de oorzaak van de woede niet weg, en br…

Polderjazz

Zelf noemt Rudie Kagie zijn boek Jazzvogels. De sterkste story’s uit de swingpolder een ‘voetnoot bij de jazzgeschiedenis’. Als beoordeling van deze bundeling artikelen over vooral Nederlandse jazzmusici, is dat veel te bescheiden. Kagies boek biedt dertien nauwgezet gereconstrueerde levensschetsen …

Mathilde Visser, communistische kunstcritica

De gefortuneerde communiste en kunstcritica Mathilde Visser doneerde tijdens haar leven grote bedragen van haar vermogen aan de CPN, de Communistische Partij Nederland. En toch kostte het haar moeite het lidmaatschap van de partij te verwerven. Ze schreef kunstrecensies voor het communistische dagbl…

Jeugdboek met een hoge woordwaarde

Ambrose Bukowski is een nerd. Bovendien draagt hij imitatie-Nikes en tweedehands kleding, wordt hij gepest op school, houdt hij niet van sport en is hij geen gamer. Hij heeft een werkende moeder, zijn vader is overleden, en hij mag nauwelijks de deur uit zonder begeleiding van zijn moeder. Hij heeft…

Herfstkriebels

Wanneer de met pensioen gestuurde vrachtwagenchauffeur Odysseus de balans van zijn leven opmaakt, ziet hij weinig toekomst meer. Wat moet je als bijna zestigjarige alleenstaande nu nog gaan doen? Dat geldt ook voor Mediterranea, een vrouw van middelbare leeftijd met een nogal saai bestaan. In de gra…

Wanneer is vriendschap echt?

Een razend spannend verhaal, zo belooft de flaptekst van Katvis, het nieuwe jeugdboek van Tjibbe Veldkamp. En dat is het ook. Katvis is eigenlijk vanaf pagina 2 al spannend. Want ga maar na: de veertienjarige Ate uit Groningen neemt de trein naar Brussel om daar zijn Whatsappvriendje Baptiste te ont…

Redmond O’Hanlon op expeditie in Almere

Almere is een stad die voornamelijk bestaat uit lelijke betonnen gebouwen, zo overgeplaatst vanuit de Sovjet Unie, die ontworpen zijn door tweederangs architecten. Dat was de eerste indruk die reisschrijver en wereldreiziger Redmond O’Hanlon van Almere had. Nu, nadat hij er drie jaar heeft gewoond, …

Beatles maken Furore

Wijdbeens en zwaaiend met hun armen springen The Beatles omhoog vanaf de muur van een slooppand. Of is het puin van een gebombardeerd gedeelte Liverpool? Het moment is vastgelegd op de hoesfoto van de EP Twist and Shout uit 1963. Is het belangrijk te weten waar deze foto precies genomen is? En door …

Monocle Travel Guide Amsterdam: meer dan een reisgids

Het antwoord op de vraag waar de flowermarket is, zul je in de Monocle Travel Guide Series Amsterdam niet vinden. In het toenemende aanbod van reisgidsen voor Amsterdam is de Monocle Amsterdam Guide een verfrissende nieuwkomer. Want de gids, die vooral bedoeld lijkt voor een jong publiek dat een paa…

Wanhoop en onzekerheid overtuigend in beeld gebracht

Wanneer de Fransman Christophe André, werkzaam bij een humanitaire organisatie, in 1997 in Tsjetsjenië wordt ontvoerd, denkt hij dat zijn ontvoering maar een paar dagen zal duren. Maar hij blijft ruim drie maanden in handen van Tsjetsjeense rebellen. De Canadese striptekenaar Guy Delisle sprak uitge…

Tekenaar met twee maskers

In Europa lijkt de kernramp in het Japanse Fukushima als gevolg van de tsunami in 2011 vrijwel vergeten. In Japan echter wordt nog steeds gewerkt aan de ontmanteling van de reactor en zijn bepaalde gebieden rond de centrale nog steeds verboden gebied. Manga-tekenaar Kazuto Tatsuta geeft in de graphi…

pro-mbooks1 : athenaeum